top of page

Még két évig velünk maradhat az 5 százalékos lakásáfa!Orbán Viktor miniszterelnök úr 2022. július 29-én adott rádióinterjúja alapján az új lakások vásárlására, 2022. év végéig érvényes 5 százalékos áfa velünk maradhat még két éven keresztül. De mit is jelenthet ez a döntés?


Jelenleg is 5 százalék az új lakások vételárának áfa tartalma


A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint is 5 százalékos áfát kell fizetni egy új építésű lakás megvásárlásakor. Vagyis a döntés nem egy újabb támogatás indulását, hanem egy meglévő kedvezmény meghosszabbítását jelenti.


Jelenleg 2022. év végéig van érvényben a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa. Az idei év december végéig építési engedélyt, annak megfelelő dokumentumot kapott projektekre viszont érvényes a kedvezményes áfa. Gyakorlatilag a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján az idei évben engedélyt kapott építkezésekhez kapcsolódóan 2026. év végéig még a kedvezményes áfa tartalom mellett fizethetjük meg a vételárat.


Vagyis a változásnak inkább a teljesen új projektek kapcsán lesz hatása: vélhetően célja is az intézkedésnek, hogy az új lakásprojektek száma ne essen érdemben az elkövetkező időszakban. Ez érthető is, hiszen a normál, 27 százalékos áfa komoly áremelkedést jelentene, amit nem biztos, hogy minden vevő ki tudna gazdálkodni.


Mit jelent a kedvezményes áfa meghosszabbítása?


Előreláthatóan további két évig, azaz 2024. végéig velünk marad a kedvezményes, 5 százalékos áfa. Ezen intézkedéstől nem várhatjuk azt, hogy az új lakások vételára csökkenni fog, viszont egy komoly áremelkedés jó eséllyel elmarad.
Mekkora áremelkedés marad el a kedvezményes áfa miatt? Ez természetesen mindig az adott ingatlan értékétől függ: egy nettó 30 millió forint értékű ingatlan esetében ez 6,6 millió forintra, egy nettó 100 millió forint értékű új lakás esetében viszont már 22 millió forintra rúgna az áremelkedés önmagában az áfa 27 százalékra növelése miatt.


Sokaknak már a normál vételár előteremtéséhez is szükségük van lakáshitelre, számukra az áfa meghosszabbítása – az emiatt bekövetkező áremelkedés elmaradása – a hitel oldalon is komoly segítséget jelenthet. (Hiszen az emelkedő vételárat is jó eséllyel csak hitelből tudnák megfinanszírozni.)


A most bejelentett intézkedéssel az áremelkedés, így a hiteltörlesztők növekedése is elmarad, illetve két évvel későbbi időpontra tolódik.


Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az új lakások vételára nem változhat a jövőben. Az árra ugyanis számos tényező hat – munkaerő költsége, alapanyag árak, lakáshitel kamatok… -, melyek közül csupán egy az áfa mértékének alakulása. A bejelentett intézkedés csak azt eredményezi, hogy áfaváltozás miatt az elkövetkező időszakban az új lakások ára nem fog emelkedni.Forrás: Bankmonitor

Comments


Legutóbbi bejegyzések
Archív
bottom of page