top of page

Megduplázták a felvehető Széchenyi hitel összegét

Duplájára emelkedik a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek felső határa, és a lízingkonstrukció összege is. Így a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ esetében akár 1 milliárd forint is igényelhető, a Széchenyi Lízing MAX+ révén pedig 400 millió forintos finanszírozás is elérhető augusztus 1-jétől.


A Széchenyi Kártya Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ konstrukciókban 2023. augusztus 1-jétől 1 milliárd forintra emelkedik a maximálisan igényelhető hitelösszeg – áll a programot lebonyolító Kavosz Zrt. honlapján megjelent közleményben, amely szerint a vállalkozói visszajelzések alapján kezdeményezték a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnál a beruházási hiteltípusok korábbi 500 millió forintos maximális hitelösszegének megduplázását annak érdekében, hogy a kkv-k még szélesebb köre élhessen a Széchenyi Kártya Program rendkívül kedvezményes lehetőségeivel.


A döntésnek megfelelően a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Beruházási Hitel MAX+ konstrukciók maximálisan igényelhető hitelösszege 1 milliárd forintra, a Széchenyi Lízing MAX+ konstrukcióban igényelhető összeg szintén duplájára, vagyis 200 millió forintról 400 millió forintra emelkedik.


Mire, milyen feltételekkel igényelhetőek a Széchenyi beruházási hitelek?


A klasszikus beruházási hitelcélokra felhasználható Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ több alkonstrukciójában is beadhatóak hitelkérelmek. A hitelek kondícióiban nincs különbség, csak az igénylésre jogosultak köre, és a hitelcélok térnek el.


Zöld Széchenyi Beruházási Hitel MAX+


A zöld célokra igényelhető hitelből az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást célzó fejlesztések finanszírozhatóak. Minden olyan hitelcél ide sorolható, amely segíti a fenntarthatóság, a zöldgazdaság vagy a körforgásos gazdaság elveinek érvényesítését, illetve ha a beruházás a vállalkozás által jelenleg használt eszközök anyag-, és energiatakarékos-, környezetbarát eszközökkel-, technológiákkal való kiváltását eredményezi, vagy a beruházás keretében energiahatékonyabb eszközök, technológiák vásárlása, cseréje történik.


Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ GEKKO


Az energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő alkonstrukciót azok a vállalkozások kérhetik, amelyek megfelelnek a KKV Energiaköltség és Beruházási Támogatási Program 2022-2023 elnevezésű mindenkori hatályos felhívásban rögzített előírásoknak és feltételeknek. (A beruházási támogatásra június végéig lehetett jelentkezni, de a hitelkérelmek december közepéig nyújthatók be.)


Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+


Mezőgazdasági termék előállításával, mezőgazdasági, betakarítást követő szolgáltatás nyújtásával, valamint erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozók igényelhetik ezt a konstrukciót. A hitel agrár beruházási célokra, illetve az ezekhez kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre használható fel.


Egységes feltételek


Valamennyi beruházási hitelcélnál a kölcsön összege augusztus 1.-től 1 millió és 1 milliárd forint között lehet. Az igénylőknek legalább 10 százalék önerővel kell rendelkezniük.


A kamat a teljes futamidőre évi fix 5 százalék. A futamidő minimum 13 maximum 120 hónap, a rendelkezésre tartási idő maximum 23 hónap lehet. A törlesztést a (legfeljebb 24 hónapos) türelmi idő letelte után kell megkezdeni. A teljesítésre havonta, illetve negyedévente van mód.


Széchenyi Lízing MAX+


A Széchenyi programban elérhető lízingkonstrukció révén agrár célú és nem agár célú lízingügyletek, így például új vagy használt haszongépjármű, gép, berendezés, immateriális javak beszerzése finanszírozható – személygépjármű beszerzésre ugyanakkor nem igényelhető.


A finanszírozás összege az augusztusi emelés után 1-400 millió forint között lehet. A futamidő 1-7 év között alakulhat. Az évi 5 százalék fix kamat mellett a főbb költségek között számolni kell 2,5 százalékos, de maximum 2,5 millió forint szerződéskötési díjjal is egyebek mellett.


Forrás: Bankmonitor

Legutóbbi bejegyzések
Archív
bottom of page