top of page

Nyílik az ajtó: marad a Babaváró hitel és a CSOK 2023-ban
2022. július 30-án egy Facebook posztban tájékoztatta a Kormány a magyarokat a jó hírről: számos hazai lakás-, és családtámogatás velünk marad 2023-ban is. Így biztos elérhető lesz a jövő évben is többek között a Babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) is.

A Kormány tájékoztatta a magyarokat arról, hogy számos közkedvelt család-, és lakástámogatás a jövő évben, 2023-ban is elérhető lesz. Talán a legfontosabb információ, hogy az idei évben lejáró Babaváró hitelt egy évvel biztosan meghosszabbítják.Mely állami támogatásokat hosszabbítják meg?

A Kormány Facebook oldalán megjelenő üzenet alapján az alábbi támogatások lesznek biztos elérhetők 2023-ban is:

 • Marad a Babaváró hitel,

 • a családi adókedvezmény,

 • az otthonteremtési támogatás, azaz a CSOK,

 • az első házasok adókedvezménye

 • és a diplomás gyermekgondozási díj.

A Kormány a jövő évi költségvetésben is biztosít keretet ezekre a kedvezményekre, támogatásokra.


Ezek közül talán a Babaváró hitellel kapcsolatos bejelentés a legfontosabb, hiszen a konstrukciót a jelenleg szabályok alapján 2022. év végéig lehetne igényelni. A CSOK támogatás igénylésére nincs a jogszabályban határidő.Vajon változatlan formában lehet igényelni a CSOK-ot, Babavárót?


Az biztos, hogy a lakásvásárlást, építést tervezők számára nagyon fontos CSOK és Babaváró a következő évben biztosan elérhető lesz. Arról azonban jelenleg nem tudunk semmit, hogy a feltételek és az elérhető összeg módosul-e a következő évben.

Elképzelhető tehát, hogy a támogatások összegén, vagy épp az igénylési feltételeken változtat a Kormány. Természetesen egy esetleges változás nem jelentene feltétlenül rosszat, hiszen az összeg is emelkedhet, vagy épp a feltételek is lazábbá válhatnak. Nagyon fontosak lesznek ebből a szempontból a hosszabbítással kapcsolatos részletszabályok.Milyen feltételekkel érhetők el jelenleg a támogatások?


A Babaváró hitel feltételei 2022-ben

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű, maximum 20 éves futamidejű támogatott hitel. A kölcsön az első 5 évben kamatmentes. Ha ezen időszak alatt születne az igénylőknek egy gyermekük, akkor az ingyenesség a teljes futamidőre megmaradna. A második baba érkezésekor elengedik a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyerek születésekor a teljes tartozást átvállalja a kormány.


A CSOK támogatás részletei 2022-ben

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a meglévő és vállalt gyerekek után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás. A kedvezmény összege függ a lakáscéltól és a gyerekek számától.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén a kedvezmény összege:

 • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.

 • 2 gyerekre 1,43 millió forint támogatás jár.

 • 3 gyerek után 2,2 millió forint támogatás jár.

 • 4 vagy több gyerekre pedig 2,75 millió forint kedvezmény jár.

Új lakás vásárlása és építés esetén a kedvezmény összege:

 • 1 gyerek után 600 ezer forint támogatás jár.

 • 2 gyerekre 2,6 millió forint támogatás jár.

 • 3 vagy több gyerek után 10 millió forint támogatás jár.


Forrás: Bankmonitor

Comments


Legutóbbi bejegyzések
Archív
bottom of page