top of page

Zöldítse otthonát: Így juthat hozzá a 6 millió forintos támogatáshoz!Az 1990 előtt épített családi házak tulajdonosai, lehetőséget kapnak arra, hogy legfeljebb 6 millió forint értékű kamatmentes hitelt igényeljenek otthonaik energiahatékonyságának javítása céljából. A vissza nem térítendő támogatás utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az adott terület fejlettségétől függően. Ez a támogatás felhasználható hőszigetelésére, ajtók és ablakok modernizálására, a használati melegvíz-rendszer frissítésére, valamint a fűtési rendszer – beleértve a gázkazán cseréjét és a kapcsolódó kémények bélelését – korszerűsítésére.


A lakásfelújítási kezdeményezés célja az 1990 előtt épített családi házak energiatakarékos megújítása. Ez a program, melyet júniusban indítanak, célzottan az energiahatékonyság javítását tűzte ki célul, és 108 milliárd forint keretösszeget különített el erre a célra az REPowerEU alapból, amely részben vissza nem térítendő támogatást, részben pedig kamatmentes hitelt kínál.


A program keretében a résztvevők legfeljebb 7 millió forint értékben valósíthatják meg otthonaik energetikai fejlesztését, amely magában foglalhatja a szigetelést, az ajtók és ablakok cseréjét, valamint a fűtési és melegvíz-rendszerek modernizálását, azzal a feltétellel, hogy a beruházás legalább 30%-os energiamegtakarítást eredményez.


Az érdeklődőknek 1 millió forint saját önerőt kell biztosítaniuk, a további költségek fedezetére pedig legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitel igénybevételére van lehetőségük az újonnan létrehozott MFB Pontokon keresztül. A támogatás mértéke, amely későbbiekben csökkenti a hitel összegét, 2,5 és 3,5 millió forint között változik, figyelembe véve az adott terület gazdasági fejlettségét.
A projekt révén több mint 19 ezer családi ház újulhat meg, ezzel nem csak a lakók életminőségét javítva, hanem a hazai építőipar dinamizálásával is. Az államtitkár, Fábián Gergely szerint a beruházások összértéke elérheti a 127 milliárd forintot. A hitel visszafizetése havi 25-36 ezer forint között alakulhat, 8 éven belül. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB Pontjainál lehet majd benyújtani, a támogatás mértéke pedig a helyi jövedelmi viszonyok alapján fog változni.


Az államtitkár, Steiner Attila bejelentette, hogy a program hivatalosan június elején indul. A kezdeményezés további részleteit társadalmi egyeztetés keretében dolgozzák ki, és további uniós forrásokból finanszírozott projektek is szerepelnek a tervek között, amelyek az energiahatékonyság növelését célozzák meg középületek esetében is. Az új program keretében a résztvevők számíthatnak arra, hogy jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, miközben hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez és az építőipar fellendítéséhez egyaránt.

Comments


Legutóbbi bejegyzések
Archív
bottom of page