top of page

"Nem tudjuk, hogy elméletben működhet-e, de a gyakorlatban működik"

Juscsák György az FCU csoport konferenciáján

Az október 8-án tartott konferenciánk egyik előadója a JP Morgan igazgatója, aki egy alapos, átfogó képet adott számunkra a világgazdaság helyzetéről, mozgatórugóiról.

 

Van-e buborék Amerikában?

 

A PMI (Beszerzési Menedzser Index) megmutatja, hogyan látják, milyennek tervezik a következő 2-3 hónapot a világ vezető vállalatai. Az aktuális PMI azt mutatja, hogy az Egyesült Államok évek óta növekedési pályán van, Európában most látszanak a növekedés első jelei, a fejlődő piacokon kedvezőtlen jelek láthatók.

 

Napjaink gazdaságára legnagyobb hatása még mindig a 2008-as válságnak, illetve az azt kezelő intézkedéseknek van. A válság kezelésében markánsan eltérő úton járt Amerika és Európa. Mialatt Európa a megszorítás eszközével élt, Amerikában friss pénzt juttattak a piacokra. Ennek következtében az amerikai fogyasztás emelkedett, a munkanélküliség csökkent, a vállalatok nyereségessége növekedett, a tőzsdei részvények ára emelkedett. Napjainkra megkezdődhetett a piacon lévő többlet források kivezetése. A dollár ennek eredményeképpen erősödni kezdett, de mivel az amerikai gazdaság túlnyomó részben a belső keresletre termel, nem tapasztalható ennek kedvezőtlen hatása.

 

Európában a megszorítások nyomán a gazdaság 2012-ben egy második recesszióba süllyedt. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke szerint: Nem tudjuk, hogy az amerikai modell elméletben működhet-e, de gyakorlatban működik.

Európa is megkezdte a gazdasági lazítást, ennek eredménye lassan látszani kezd.

 

Visszatérve a buborék lehetőségére, Juscsák György összefoglalta, milyen feltételek együttállása jelentette korábban egy recesszió kialakulását. Az alábbi 4 feltételből kettő teljesülése következtében jöhet el gazdasági válság:

 

  • A gazdaság recesszióban

  • Nyersanyag árak magasak

  • A FED agresszív kamatemelése

  • A részvények ára nagyon magas

 

Napjainkban az Egyesült államok gazdasága szárnyal, Európa növekedési pályára állt. A nyersanyagok ára rég látott mélységben van. Az alapkamat nullához közelít, jelentős emelés nem várható. A részvényárak a hosszú távú átlag alatt vannak. Ezek szerint a válság kialakulásához szükséges feltételek közül pillanatnyilag egy sem teljesül.

 

Mi várható a fejlődő piacokon?

 

Nagy potenciált lát középtávon a fejlődő piacokban. Kínában 123 olyan nagyváros van, ahol több mint 1 millióan élnek, Európában 36, Amerikában (USA) 11. Példaként említette a megújuló energiák használatát: Kína 3 évvel ezelőtt egyetlen szélturbinát sem gyártott, ma viszont többet készít, mint az Egyesült Államok és Európa összesen.

 

A felelősség a miénk

 

Az utóbbi időben nagy volatilitásúvá  vált piacokon felhívta a figyelmet a tanácsadók felelősségére. Kiemelte, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy ügyfeleinket pontosan tájékoztassuk, egyszerű eszközökkel mutassuk be számukra a piaci ármozgások természetét, a várható reakciókat, elkerülve ezzel, hogy egy hirtelen, meggondolatlan döntéssel ügyfelünknek vesztesége keletkezzen.

 

 

bottom of page