Lakásárindex 2020.IV. negyedév

2020 negyedik negyedévében országos szinten és a fővárosban is mérséklődtek a lakásárak

 

  • Budapesten a harmadik negyedévben tapasztalt emelkedést követően 2020 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. Az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékkal csökkentek az árak a fővárosban.

  • A vidéki városokban is csökkentek a lakásárak 2020 negyedik negyedévében, mintegy 0,4 százalékkal. Az éves áremelkedés az előző negyedévben mért 8,7 százalékról 7,4 százalékra mérséklődött ezeken a településeken.

  • A községekben negyedéves alapon 3,1 százalékkal mérséklődtek az árak, amivel az éves árdinamika mértéke az előző időszaki 16,7 százalékról 9,5 százalékra csökkent.

  • Országos átlagban a lakásárak 2013 vége óta először csökkentek a negyedik negyedévben, mintegy 1,2 százalékkal. Az éves növekedési ütem az előző negyedéves 9,2 százalékról 6,6 százalékra mérséklődött.

Az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint Budapesten 2019 és 2020 negyedik negyedéve között nominálisan kismértékű, 0,7 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető a lakásárakban. Negyedéves alapon az előző időszaki emelkedést követően nominális értelemben csökkentek az árak Budapesten, mintegy 1,4 százalékkal. A vidéki városokban éves alapon nominálisan 7,4 százalékkal emelkedtek, negyedéves alapon pedig 0,4 százalékkal mérséklődtek az árak. A községekben az előző negyedévhez képest 3,1 százalékos lakásár-mérséklődés volt tapasztalható, így az éves nominális áremelkedés mértéke az előző időszaki 16,7 százalékról 9,5 százalékra csökkent 2020 negyedik negyedévben.

Éves összehasonlításban valamennyi régió városaiban lakásáremelkedés volt tapasztalható. Kétszámjegyű éves áremelkedés mindössze a dél-dunántúli régió városaiban valósult meg, amit az észak-alföldi (9,6%), a nyugat-dunántúli (7,9%), a dél-alföldi (6,8%), az észak-magyarországi (6,5%), a közép-dunántúli (6,0%) és a közép-magyarországi (1,0%) régió városai követnek. Negyedéves alapon a dél-dunántúli és az észak-alföldi régiók kivételével az ország valamennyi régiójában lakásár-csökkenés mérhető.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2013 vége óta először csökkent 2020 negyedik negyedévében, mintegy 1,2 százalékkal. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 9,2 százalékról 6,6 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 5,3 százalékról 3,7 százalékra csökkent.

Képkivágás6.PNG

Mellékelt ábrakészlet

Képkivágás3.PNG
Képkivágás4.PNG
Képkivágás5.PNG

Forrás: Magyar Nemzeti Bank