top of page

home > lakossági pénzeszközök

Készpénz, hitelek és befektetések 2021. III. negyedévben

2016 egészét tekintve a magyar lakosság pénzügyi megtakarítása a GDP 4,5 százaléka körül alakult – ami jövedelemarányosan mintegy 8 százalékot jelent. A korábbi éveknél némileg alacsonyabb, de továbbra is számottevő nettó pénzügyi megtakarítási pozíció a hitelfelvétel emelkedése és a változatlanul magas pénzügyi eszközfelhalmozás mellett következett be.
 
A háztartások nettó pénzügyi vagyona 2010 óta több mint 18 000 milliárd forinttal nőtt, ami belső finanszírozási forrásként jelentős mértékben csökkenti az ország külső sérülékenységét.

A lakossági megtakarítás összetételét tekintve a háztartások értékpapír-állománya – elsősorban az állampapírok iránti kereslet felfutásának köszönhetően – mára érdemben meghaladja a bankbetétekét.

2017

kép1.JPG
kép2.JPG
kép3.JPG

Megjegyzés: Az adatokról részletes információ Az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól szóló sajtóközleményben található.

A sajtóközlemények megtekinthetők az alábbi linken:

http://www.mnb.hu/statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/statisztikai-kozlemenyek/az-allamhaztartas-es-a-haztartasok-elozetes-penzugyi-szamlai

Forrás: MNB

Lakossági jelzáloghitelek
bottom of page