top of page

Fordulatot hozott 2017 a lakossági hiteleknél

Fordulatot hozott 2017 a lakossági hiteleknél a novemberi számok szerint szinte minden lakossági hitelfajtánál megállt az állományok zsugorodása a piacon.

Miközben 2017 első tizenegy hónapjában több mint 36 százalékkal emelkedett a kihelyezett fogyasztási és lakáshitelek mennyisége.Szinte minden lakossági hitelterméknél megállt az állomány zsugorodása 2017 novemberére, vagyis tavaly a háztartások finanszírozásában is bekövetkezett a fordulat – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a háztartások teljes hitelállománya 5828,7 milliárd forintot ért el november végén, ez 2,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ehhez képest 2016 végére 5737,7 milliárd forintos összesített állományt mutatott ki az MNB, ami bő 2,5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

Az egyes hitelfajtákon belül különösen figyelemreméltó a személyi hiteleknél a november végéig tartó egy évben bekövetkezett, 26,8 százalékos ugrás az állományban, ez 2017 tizenegyedik hónapjára 485 milliárd forintos mennyiséget eredményezett. A személyi kölcsönöknél már 2016-ban is nagymértékű, csaknem 16 százalékos állománybővülést regisztrált az MNB, de a mostani teljesítmény így is mindenképpen figyelemre méltó.

A járműhiteleknél szintén két számjegyű – 13,2 százalékos – növekedést mutattak ki a jegybank statisztikái, szemben a 2016 egészében mért 18,5 százalékos csökkenéssel.

Mindezek ellenére a fogyasztási hiteleknél még mindig nem sikerült állománynövekedést elérni 2017 első tizenegy hónapjában, hiszen a 2379 milliárd forintnyi élő szerződés 1,27 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Ennek az az oka, hogy a lakossági ügyfelek figyelme szinte teljesen elterelődött a szabad felhasználású jelzáloghitelekről, amelyek állománya még mindig folyamatosan és érezhetően csökken: a november végére kimutatott, nagyjából 1210 milliárd forintos mennyiség 16 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál

A lakáshiteleknél viszont már egyértelműen bekövetkezett a fordulat: ezekből a tizenegyedik hónap végén 3027,3 milliárd forintnyival rendelkeztek a háztartások, ami 3,4 százalékos éves növekedés, szemben a 2016 egészében mért 2,7 százalékos zsugorodással.

Az állományok emelkedésében nagy szerepet játszik, hogy 2017 első tizenegy hónapjában az új kihelyezéseknél az előzetesen vártnál is sokkal jobban alakult a helyzet. Az MNB adatai szerint lakáscélú és fogyasztási hitelekből több mint 1001 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások január eleje és november vége között, ami 36,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezen belül a lakáshiteleknél volt gyorsabb ütemű – 38,5 százalékos – a bővülés, az új szerződések értéke megközelítette az 594 milliárd forintot.

Legutóbbi bejegyzések
Archív
bottom of page